Beta

Shoqata Kulturore Shqiptare NËNË TEREZA

Rechberghäuser Weg 56
Gjejë në hartë
  • 0

    Ngjarje
  • 1

    Shkrime
  • 0

    Degë

Përshkrimi

Agresiviteti i shfrenuar i politikës së ndyre serbe të udhëhequr nga Milloshoviqi u shendrrua në terror shtetror qe ndjellte frikë, pa siguri edhe jo prespektive per jeten e shqiptarvë. Rrahje pa shkas, bastisjet me pretekst të kerkimit të armevë (si në kohen e Ranëkoviqit të viteve 1956) duke i maltertuar në menyre jo njerzore në prani të antarëve të familjes. Ky agresivitet i shfrenuar shkaktoj egzilin masiv të shqiptarve kush për të shpetuar kokën, kush për të siguruar kafshatën e bukës për familje, kush dukë dezertuar e dukë mos ju përgjegjur thirrjeve që të sherbëj në një armatë vrasesë dhe agresivë. Pra ky egzil pa dyshim ka shkaktuar qrregullime të mëdha plagë dhë pasoja të rënda në vetjeten e shqiptarvë. Për kët nuk ndejten duar kryq disa bashkëatdhetarë tanë që kishin ardhë si punëtor krahu aty ka vitet 1970, dhë filluanë të formoni shoqata humanitare kullturore dhe sportivë aty ka vitet 90-ta. Një kontribut të madhë dhanë dhë bashkëatdhetarët tanë në Göppingen me rrethin ku u formua klubi shqiptarë "Nëna Terezë" në Göppingen, ku bashkoj rreth vetës shqiptarët nga të gjithat trevat nga do që vinin. E një kujdes të veqantë kishin edhë për të rinjit që paten dezertuar nga ushtrrija ish jugusllavë, e po ashtu dhë të perndjekurve politik dhë ekonomik. Kjo shoqatë veprimtarinë e vetë zhvillontë në kushte mjaft të vështira në një lokal shkollor ku nuk i plotsontë kushtet e një shoqate e cila nuk e ndalontë veprimtarinë e vetë kullturore dhë humanitarë. Aty nga vitet 93 erdhem te gjetja e një lokali të madh ku i plotsontë të gjithat kushtet për një veprimtari më të madhe. Synimet e shoqatës tonë shqiptarë ishin që të vepronim në leminë e kulltures, traditavë, bemirësisë dhë afrimit të bashkëatdhetarvë tanë ketu ne mergimë, në menyr që ta ndihmojme njëri tjetrin saherë që paraqitet nevoja. Po ashtu si shoqatë të bashkëpunojmë dhë të njihemi më jetën kullturen dhe traditen gjermanë ku dhë pala gjermanë të njihët me historinë kullturen dhe traditën shqiptare.

Të ndëruarë bashkëatdhetarë
Aktivitetinë e vetë shumëvjeqarë SH:K:SH: "NËNA TEREZË" në Göppingen eka zhvilluarë në disa fusha jetesorë kullturore, arsimorë, spotive e humanitarë. Në saje të aktivitetitë të zhvilluarë u bë qendër e një mendet e organizimevë dhë vatër e një numri të madhë të bashkëatdhetarëve. Lokalet e pershtatshme ku kohë më parë u vendos Klubi, mundësoj që ketu të ketë atmosfer te odes shqiptare, dukë piër qajin dhë kafen të ndiqen rrjedhat në atëdhe dhë të bisedohet per hallet e njeri tjetrit që ua solli kurbeti.
Klubi "NËNE TEREZA" u bë vend takim i yni, vënd i marraveshjevë për të zhvilluar aktivitetet tona të mëtejshme rreth organizimit kullturor, sportiv dhë humanitar, por edhë të bashkëpunimit më klubët tjëra shqiptarë sidomos më SH.K.SH. "Kadri Zeka" në Nürtingen pastaj më SH.K.SH. "Atëdheu" në Schwäbisch Gmünd dhe më shumë shoqata tjera.
Një ndër aksionet të para dukë e pasur parasysh mbështetjen e pareserv të bashkëatdhëtarvë ishtë aksioni i grumbullimit të parevë më interes kombetarë. Po ashtu filloj aksioni ndihmë për qashtjen e arsimit dhë shendetësisë në kosovë. Ndihmuam dhë shumë familje të cillat ishin të guditura nga varferija dhe papunësija në Kosovë.
Shoqata ndihmojë dhë në mbartjen e kufomave të disa bashkëatdhetarvë tanë për në Kosovë.
Vlen të theksohët aksioni për grumbullimin e të hollavë dhë mendikamentevë më një shumë, shumë të madhë si dhë grumbullimin në veshëmbathjë, të vitit 1998 ku ishtë aksioni gjithqka për pavarsinë e Kosovës dhë vendlindja thrret.
Më hapjen e vatrave të reja në luginen e preshevës dhë në pjesën vëri - prendimorë të Maqedonisë shoqata jonë ndergojë ndihma materiale dhë financiale familjevë të zhvendosura nga keto trreva.

Ky Klub dukë bashkëpunuar në menyrë tejët të sukseshme më shkollen e mësimit plotesuës në gjuhen shqipe ne GP dhë para së gjithash më arsimtarët që punuan dhe punojnë tashë e 11-vjet u vequa edhë në organizimin e aktiviteteve kullturore, për mes programeve të shoqeruara nga grupi i valletarevë të shkolles shqipe para publikut të qytetit të Göppingenit, ku u prezentuar thesar i pasur kullturo shqiptarë me tradita folklorikë. Nuk e patëm veshtirë edhe ne si Kryesi të punojmë dhë organizohemi mirë nga së e kishim mbështetjën e fortë të anëtarevë të kryësisë dhë bashkëatdhëtarët tanë, e ketë e trregoj puna e grumbullimet të hollavë gjatë luftës ne Kosovë por edhë të punëve tjera vullnetarevë sidomos ne rinovimin e plotë të klubit në vitin që shkoj.

Edhe më parë të rinjët nuk ju janë nalë aktivitetit, sidomos ne fushën sportivë kur nga ky grup i te rinjeve në futboll të vogel kan fituar 9 trofë.

3 - vendin e parë
1 - vendin e dytë
3 - vendin e trretë
2 si ekipi ma i diciplinuar ne garë.

Por në vitet e fundit kan mbetur disi mbrapa.
Të nderuar bashkëatdhëtarë për punen e madhë 20 vjeqare që eshtë berë nga gjith në shqiptarët që jetojm në Göppingen me rrethin na duhet ni liber e terë por unë jam munduar në pikat e shkurtura të them dhe të falëmenderoj të gjith ata që paten guximin të marrin kohë dhë të udhëheqin kët shoqatë mjaft aktivë në të gjithat lëmit e jetës kullturore, sportive dhe humanitarë.

Me ket rast kam nderin ti pershendes të gjitha kryësit e gjertanishmë.

Ne fillim pershendes kryesin e parë te vitit: 1990-1991
1. Abit Fazliia - Kryetarë
2. Ramë Osaj - Sekretarë
3. Vesel Osmanaj - Arkatarë

Kryesija e dytë: 1991-1994
1. Vesel Osmanaj - Kryetar
2. Ismail Zeka - Sekretarë
3. Feim Broqi - Arkatarë

Kryesija e tretë:1994-1998
1. Sylë Sylaj - Kryetarë
2. Kenan Xani - Sekretarë
3. Bajram Gjenovci - Arkatarë

Kryesija e katert: 1998-2005
1. Mazllum Hazimja - Kryetarë
2. Veli Fazlia - Sekretarë
3. Feim Broqi - Arkatarë

Kryesija e pestë: 2005- 01/2012
1. Sylë Sylaj - Kryetarë
2. Istref Bojaj - Nën Kryetarë
3. Muhamet Azemi - Sekretarë
4. Besnik Jusufi - Arkatarë

Detajet

Viti i themelimit
1990
Statusi legal
Registered
Vendi i Veprimit
Germany
Aktivitetet
Communications
Consulting/Training
Events
Policy Development
Mediat Sociale
Facebook Twitter