Konferencë në Shkup për Migracionin, Lëvizshmërinë dhe Mirëqenien Sociale

Më 10 dhe 11 maj, në Shkup do të mbahet konferenca për Migracionin, Lëvizshmërinë dhe Mirëqenien Sociale në kontekstin e integrimit euro-atlantik Demografia, zhvillimi ekonomik dhe siguria, përcjell albinfo.ch.

Pas zgjidhjes së mosmarrëveshjes së emrit të Maqedonisë dhe zgjidhjes së pritshme midis Republikës së Kosovës dhe Serbisë, duket se rajoni është në një mënyrë për të kapërcyer bllokimin politik, duke hapur kështu një perspektivë reale për integrimin e rajonit në BE dhe NATO.

Për fat të keq, kjo prirje pozitive shoqërohet gjithashtu me një fenomen të tillë, si migrimi, që prodhon pasoja serioze demografike që përfundimisht kanë ndikim në ekonomi, si dhe në stabilitetin politik dhe siguri.

Qëllimi i kësaj konference është të adresojë fenomenin e migracionit dhe integrimit si një proces paralel, si një shans dhe si një hendikep.

Një qasje e tillë është vetë imponuese nëse konsiderojmë se pritjet janë që integrimi ka efekte pozitive në zhvillimin ekonomik, në njërën anë, nga ana tjetër, emigrimin e një pjesë të popullsisë, shumica e të cilëve të rinj, të arsimuar , do të ketë pasoja të pashembullta negative në shumë segmente, si në sferën e ekonomisë, ashtu edhe në demografinë.

Konferenca do të mirëpresë të gjitha veprat që lidhen me këtë temë, si dhe natyrën ndërdisiplinore, të cilat mund të ndihmojnë në thellimin e njohurive teorike dhe praktike të këtij fenomeni.

Temat e konferencës përfshijnë:

* Emigrimin e popullatës nga rajoni; Struktura etnike, sociale dhe fetare

* Laboratori i nevojave në rajon – mundësitë dhe mangësitë

* Politikat e migracionit-praktikat e BE-së dhe zbatueshmëria e tyre në rajon.

* “Ne” dhe “Të tjerë” në kohën e migrimit global

* Rrjedhja e trurit, ndikimi në proceset e integrimit

* A është Rajoni më afër integrimit apo getoizimit në qoftë se vazhdon procesi i migracionit? A i nevojiten rajonit emigrantë?

* Sfidat e migracionit-sigurimit?

* Pabarazitë kulturore dhe ndikimi i tyre në politikë dhe siguri

Komisioni Përzgjedhës:

Iraj Hashi (Universiteti Staffordshire, Angli)

Rizvan Sulejmani (Universiteti Nëna Terezë, Maqedoni)

Robert  Pichler (Akademia e Shkencave të Austrisë)

Mimoza Dushi (Universiteti i Gjakovës)

Bashkim Iseni (Universiteti i Fribourg, Zvicër)

Artan Mustafa (UBT, Kosovë)

Merita Xhumari (Universiteti i Tiranës)

Agron Buxhaku (Drejtor i Qendrës së Menaxhimit të Krizave, Maqedoni)

Sunaj Raimi (Universiteti Nëna Terezë, Maqedoni)

Marjan Gjurovski (Shën Klementi i Ohrit, Universiteti i Manastirit)

Olta  Qejvani (Universiteti “Aleksandër Moisiu” Durrës)

Ivana Popchev (Sekretare e përgjithshme “East West Bridge-Shkup”)