Unifikimi i faktorit Shqiptar ne Gjermani

UNIFIKIMI I FAKTORIT SHQIPTAR NE GJERMANI

Ideja e bashkimit dhe unifikimit te mergates shqiptare eshte e vjeter, aq sa edhe vete mergata. Per fat te mire, kjo koheve te fundit nuk ka vetem ide e disa veprimtareve dhe shoqatave, por ideja e tille ka marre perkrahje edhe nga shume personalitete te mergates sone, shoqata e klube te ndryshme, intelektuale, afariste e mergimtare te shumte. Kjo ide e rendesishme ka marre nje perkrahje te fuqishme edhe nga Ministria e Diaspores, e cila eshte zotuar se do te perkrahe nisiativa te tilla qe fuqizojne unifikimin e mergates sone.

 • Fillimisht do te perqendrohemi ne tri shtylla kryesore:
  1)Ruajtjen e identitetit dhe kultures kombetare;
  2) Zgjerimit te rrjetit te shkollave me mesim plotesues ne gjuhen shqipe;
  3) Integrimin e Komunitetit Shqiptar ne jeten shoqerore Gjermane, por edhe ndihmen qe ne mund t´i japim Atdheut tone ne cdo forme te mundshme.

Në sherbim te keti qellimi, shoqatat:

 1. Shoqata Shqiptaro-Gjermane Münsterland – Münster
 2. Unioni Gjermano Shqiptar për Integrim –Essen
 3. Shoqata Kulturore Integrative Identitet-Düsseldorf
 4. Shoqata Shqiptaro- Gjermane “Doruntina” ne Holzminden
 5. Shoqata Shqiptaro-Gjermane “Abetarja” ne Hannover
 6. Unioni i Intelektualeve Shqiptare ne Mergate ne Hameln

FTOJNE: Mergimtare, intelektuale, perfagesues të shoqatave, klubeve, unioneve e bashkesive, si dhe të gjithe individet apo personalitete qe mund ta ndihmojne kete nisme, qe te takohemi dhe se bashku te kontribuojmë per te miren e perbashket.
Shoqatat e siperpermendura ftojne te kemi nje ze te perbashket, kerkese kjo edhe e institucioneve dhe organeve gjermane qe shqiptaret te kene nje ze te perbashket ne gjithe Gjermanin.